Skip to main content

Branddetectie

Brandveilig op Kot? Rookmelders redden levens

Iedereen hoopt om nooit te maken te krijgen met een brand. We kunnen dit echter niet volledig uitsluiten, maar met de nodige voorzorgen, kunnen we proberen de schade te beperken. Je zal onmiddellijk op de hoogte gebracht worden bij het uitbreken van een brand door de branddetectoren. Hierdoor kan je vlugger reageren en erger voorkomen. Het beschermt niet alleen je woonst, onderneming of kostbare bezittingen, maar ook mensen.

 


Branddetectie bij ondernemingen?

We hebben twee soorten van brandbeveiliging bij ondernemingen. Naast de conventionele brandcentrale hebben we ook de adresseerbare branddetectie. Ze werken beiden met een brandcentrale die signalen ontvangt van de detectoren en drukknoppen, die deze verwerkt en de sirenes aanstuurt en eventueel melding naar bijvoorbeeld de meldkamer stuurt.

conventionele branddetectieConventionele branddetectie

Eerder van toepassing op kleinere systemen. Deze beveiliging functioneert op basis van bekabelde lussen. Deze lussen worden doorheen het volledige gebouw aangelegd, met specifieke voorwaarden. Wanneer een detector op een lus een brandsignaal geeft, weet de brandcentrale niet exact om welke detector het gaat. Het weet enkel welke lus in alarm gaat.

 

 

adresseerbare branddetectieAdresseerbare branddetectie

Dit is een veel intelligenter systeem. Bij deze beveiliging heeft elke detector een individueel adres. De bekabeling wordt aangelegd in 1 grote lus afhankelijk van de aantal detectoren/drukknoppen. Alle componenten worden aangesloten op dit netwerk. Bij een alarmsignaal weet de alarmcentrale meteen gericht waar het probleem zich bevindt. Elke detector kan je een duidelijke naam geven, die meteen naar een specifieke locatie verwijst.

 


Branddetectie bij particulieren?

Sinds 1 januari 2020 is het verplicht om op elke bewoonbare bouwlaag/verdieping van uw woning een branddetector/rookmelder te hangen. Dit niet enkel voor de woning waarin u zelf woont, maar ook in de woningen die u zou verhuren. In kamerwoningen (studentenkamer, hotels,…) moet er bovendien in elke kamer een rookmelder aanwezig zijn. We raden ook aan om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar u doorheen moet op weg van de slaapkamer naar buiten (kortste vluchtweg).


Bij de verhuur van een woning, is de eigenaar van de woning verplicht om de rookmelder aan te kopen en te plaatsen. Indien dit een toestel is met een vervangbare batterij, is de huurder verantwoordelijk om de batterijen tijdig te vervangen.

Waaraan moet een rookmelder aan voldoen?
-    De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
-    Zowel types met een vervangbare batterij als met een niet-vervangbare batterij zijn in orde.
-    Indien je kiest voor een niet-vervangbare batterij, neem dan zeker een rookmelder met levensduur van 10 jaar.
-    Kies voor een toestel met een testknop.

 


Branddetectie in combinatie met je alarm? Ja het kan!

Het zal je maar overkomen, het slachtoffer worden van een brand, ook wanneer je wettelijk voldeed aan de voorwaarden. Indien je op het moment van de brand thuis bent, kan je erger proberen te voorkomen. Je zal echter zien dat dit zal gebeuren als je niet thuis bent. Dan staan je rookmelders alarm te geven, maar niemand die het hoort, met als gevolg dat de brand zich verder kan verspreiden.

Wij bieden een oplossing aan om je rookmelders te integreren op je alarmsysteem. Dit geeft je als voordeel dat je een alarm op je telefoon gaat ontvangen, indien 1 van de rookmelders in actie treed. Zo heb je de mogelijkheid om de nodige stappen te ondernemen, ook al ben je niet in de buurt.

 

About

SafetyCheck is een jong, dynamisch bedrijf dat gestart is als een full service installateur op het gebied van Security, Elektriciteit en Airco.

Blijf op de hoogte van onze projecten en volg ons op diverse social media.

Facebook - Instagram - LinkedIn